Mediation

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, een niet-juridische manier om direct betrokkenen te helpen zelf hun meningsverschillen op te lossen. Andere vormen zijn bijvoorbeeld het inschakelen van een klachtencommissie of arbitrage. Het voordeel van mediation is dat het een niet-juridische benadering betreft, maar de uitkomsten, vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst wel juridisch bindend zijn.

Kenmerken van een mediator

De belangrijkste kenmerken van een mediator zijn dat de mediator onafhankelijk en neutraal is. (Vermeende) partijdigheid betekent het einde van een mediation. Vertrouwen is bij mediation het sleutelwoord. De direct betrokkenen zijn het vertrouwen in elkaar doorgaans gedeeltelijk of geheel kwijt. Vertrouwen in de onpartijdige mediator is het startpunt van mediation. Ook de opstelling en aanpak van de mediator zijn hierin erg belangrijk. Samen met de bereidheid van de betrokkenen om zich in te zetten voor het vinden van een oplossing. Van de betrokkenen wordt dan ook een actieve bijdrage aan de mediation verwacht die leidt tot een gezamenlijke oplossing. Deelname aan mediation is vrijwillig en kan altijd tussentijds beëindigd worden. 

Mediation en emoties

Emoties spelen bij de start van een mediation vaak een grote rol. Betrokkenen kunnen zich bijvoorbeeld gekwetst, miskend, in de maling genomen, ondergewaardeerd en overvraagd voelen. Deze gevoelens roepen emoties op. Die ervoor zorgen dat meningsverschillen blijven slepen of verergeren. Waardoor een oplossing steeds verder buiten bereik komt te liggen. Met elkaar praten wordt steeds moeilijker, of gesprekken leveren juist nog meer meningsverschillen op.

De rol van een mediator

Een mediator gaat altijd primair op zoek naar wat voor elk van de direct betrokkenen belangrijk is. Hoe komt het dat zij zelf niet een oplossing hebben kunnen vinden? Kunnen de betrokkenen zich in elkaars positie en gevoelens verplaatsen? Kunnen ze hun blik weer op de toekomst richten in plaats van op het verleden? Van daaruit wordt er gekeken naar de mogelijkheid om gezamenlijk afspraken te maken. Afspraken die tijdens de mediation worden gemaakt, worden vastgelegd in een vaststellingovereenkomst, die betrokkenen en mediator ondertekenen. Vanaf dat moment zijn de afspraken bindend. Bij niet-nakoming kan opnieuw de mediator worden ingeschakeld of, op basis van de vaststellingsovereenkomst, de rechter.